Studio Zeezicht, the early years.

Er was eens een studio in Haarlem, Zeezicht genaamd. Eigenaar Rob van Donselaar had als muzikant zijn sporen verdiend bij onder meer de Bintangs en samen met Herman Brood in Vitesse. Dat hielp toen hij de stap naar opnemen en produceren maakte. Hij bouwde een studio in de Lange Margarethastraat. Studio Zeezicht was geboren.

Na tien jaar parkeerproblemen en stadsrumoer verhuisde Zeezicht naar Robs herenboerderij, rustig en rustiek gelegen in de nabijgelegen polder. De Bulderbaan van Schiphol bestond nog niet en de koeien konden op hun tenen lopen.

Opnemen in Zeezicht was een ervaring die elke zichzelf respecterende muzikant mee wilde maken. Deze unieke opnamelocatie zou uitgroeien tot een van de toonaangevende studio’s in de (inter)nationale muziekwereld, getuige de honderden albums die in Zeezicht zijn geproduceerd. Met in de meeste gevallen aan de knoppen: J.P. Exalto.

Jan Piet Exalto

Studiotechnicus Jan Piet Exalto leerde Rob van Donselaar kennen in de Haarlemse periode van Zeezicht. J.P. had een mobiele opnamestudio in een oude Van Gend & Loos-wagen en kwam altijd afmixen in Zeezicht. Rob begreep al snel dat hij hier te maken had met een unieke technicus, maar vooral een bijzondere vriend voor het leven.

J.P. was opnametechnicus in hart en nieren. Hij bouwde zijn eigen buizen-DI’s, -versterkers en -microfoons en zelfs zijn eigen mengpaneel, dat hij demonstratief bovenop Rob’s oude D&R-tafel zette. J.P. was het verlengstuk van zijn opnameapparatuur. En andersom.

Rob, J.P., en later ook Bart Wagemakers, hadden duidelijke ideeën over hoe je een opnamestudio moest inrichten. Technisch gezien ging dat heel ver. En als er geen oplossingen verkrijgbaar waren, vond J.P. ze persoonlijk uit.

De filosofie erachter ging echter verder dan techniek. “Alles moet in dienst staan van de muziek. En van de muzikanten.” Zo wist engineer J.P. je altijd meteen op je gemak te stellen, waardoor opnemen in Zeezicht een gevoel van “thuiskomen” was.

Zelf zei hij hierover: “Zorg dat je goede spullen hebt, en de juiste mensen om die spullen te hanteren. Muzikanten moeten door niets belemmerd worden om het allerhoogste uit hun creativiteit te halen.” Gelukkig zaten Rob en Bart op dezelfde golflengte, en dat zitten ze nog steeds.


“Zorg dat je goede spullen hebt, en de juiste mensen om die spullen te hanteren. Muzikanten moeten door niets belemmerd worden om het allerhoogste uit hun creativiteit te halen.” – J.P. Exalto


Zeezicht, the next generation.

Na dertig jaar in de polder te hebben gefloreerd was het tijd voor een renovatie. Studio Zeezicht was klaar voor een volgende stap en het was de vraag of de rustieke boerderij nog wel aan de eisen voldeed. Rob besloot in 2014 om de boerderij een nieuwe bestemming te geven en voor de studio een nieuwe plek te zoeken. Maar waar? En hoe dan?

Het antwoord kwam, zoals dat hoort, vanuit de muziek. Rob was betrokken bij de oprichting van The Analogues. Samen met initiatiefnemer Fred Gehring zocht hij een ruimte waar The Analogues hun ambitieuze plannen konden uitvouwen en waar Zeezicht de ruimte had om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Die ideale ruimte vonden ze in de Haarlemse Waarderpolder. J.P. had de verlanglijst en de technische schetsen al klaar. Alles stond klaar om een studio te bouwen waarin de nieuwste generatie analoge techniek de basis vormden voor de hoogste kwaliteit opnames.

Jan Piet Exalto heeft de bouw van de nieuwe studio helaas niet mee mogen maken. Hij overleed in 2015. Logisch, dat Studio Zeezicht opnieuw het levenslicht ziet met de naam van onze vriend, mentor, inspirator en medebedenker:

Exalto Studios. Recording is Believing.

Home of The Analogues.

Wij delen ons pand met een hele bijzondere band, waar we nauw mee samenwerken en veel aan te danken hebben: The Analogues. Wij delen ook onze passie: het opnieuw tot leven wekken – en perfectioneren – van de analoge jaren van de muziek. En vooral: de sound.

De oprichter van The Analogues, Fred Gehring, is naast succesvol zakenman een gepassioneerde drummer en zanger. Met een droom: de muziek van The Beatles tot op de kras van de plaat naspelen. Liefst live. Dus wendde hij zich tot zijn oude vriend Rob van Donselaar.

Rob wist voor Fred precies de muzikanten bij elkaar te zoeken die zo’n klus konden klaren. Ook live. Maar om de onnavolgbare analoge Abbey Road-sound werkelijk te kunnen reproduceren, werd er over de hele wereld naar vintage instrumenten en versterkers gespeurd, precies zoals die door The Beatles werden gebruikt.

Die instrumenten zijn gevonden. De sound van The Beatles zoals producer George Martin die wist te laten klinken, is terug. Tot in de kleinste details. Inmiddels heeft Sgt. Pepper’s al in de Ziggo Dome geklonken. Kijk, luister en verbaas je hier.

Het is een genot om je ruimte te delen met een band die dezelfde filosofie hanteert als wij: de beste spullen én de mensen die er mee om weten te gaan. Want dan gaat muziek weer leven.